Zanzibár csodás látnivalói

| 2023.11.14. | Hírek

Zanzibár a vakító fehér homokos partoknak, a türkizkék óceánnak, az állatok kedvelőinek és a szafarik szerelmeseinek páratlan utazási célja.

Zanzibár egy igazi mesebeli sziget az Indiai-óceánban. Varázslatos, fehér homokos strandjai és a kékeszöld színben pompázó tenger magával ragadja a turistákat. Aki Zanzibárra érkezik, egy más világba érkezik. Itt minden sokkal lassabb, az emberek jobban megélik a pillanatokat, a problémák pedig a hakuna matata szellemében oldódnak meg. Nézzük, milyen helyeket érdemes felkeresni az utazóknak.

Szeretné felfedezni Zanzibárt? Tekintse meg lastminute ajánlatainkat, szállodáinkat https://utazni.hu/talalati-lista/tanzania/EzhGS

Zanzibár egy igazán különleges hely, ahol minden adott a kikapcsolódáshoz. Sőt, nemcsak hogy adott, de aki szeretné megismerni és átélni a szigetet, annak célszerű felvenni a helyi ritmust. Ez sokaknak furcsa lehet a nyugati kultúra határidő-orientált szemléletéhez képest. Érdekes tapasztalás azonban, hogy a dolgok akkor is megtörténnek és sikerülnek, ha az ember nem sietteti őket.

Azok tehát, akik képesek „zanzibári üzemmódba” kapcsolni, felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak. Zanzibár látnivalói és programjai igen sokszínűek. Ezek közül gyűjtöttük össze a kedvenceinket.

Zanzibár programok és látnivalók

Strandolás:

Zanzibár messze híres a varázslatos strandjairól, amelyek hosszú kilométereken át húzódnak és képeznek átmenetet a szárazföld és a tenger között. A homok a legtöbb strandon fehér, mint a mesékben, az Indiai-óceán pedig fenséges türkizben pompázik. Szerencsére az időjárás is alkalmas a fürdőzésre az év minden szakában.

Dagály idején a víz visszahúzódik, ilyenkor előbukkannak a víz alatti kincsek, a kagylók, algák, tengeri csillagok. Ezeket egyébként a helyi emberek általában összegyűjtik és a konyhában hasznosítják.

Jobbnál jobb strandok közül lehet választani, ott van például a keleti part mentén húzódó Bwejuu, ami remek hely, ha szeretnél kicsit elvonulni, ha pedig inkább nyüzsgésre vágysz, akkor a Paje tengerpart a legideálisabb választás.

A sziget északi részén található a Nungwi strand, ami az egyik leghíresebb csobbanó hely, köszönhetően annak, hogy az ár-apály jelenség nem annyira markáns, mint más területeken, így az algák sem okoznak problémát.

Remek kirándulási helyszín a Kuza barlang is, ami Jambiani település mellett található. Egy cseppkőbarlang, melynek kristálytiszta vize invitál a fürdőzésre.

A maszáj harcosok a strandokon igen gyakran feltűnnek. Ők jellemzően valamilyen portékát próbálnak értékesíteni a turistáknak, például nyakláncokat, karkötőket vagy egyéb ajándéktárgyakat.

Búvárkodás a Mnemba-szigetnél

Zanzibár szigetén nemcsak a felszín felett érdemes nézelődni, hanem a víz alatt is, ez ugyanis ugyanakkora élmény, ha nem nagyobb. A sziget bővelkedik korallzátonyokban, élővilága pedig igen színes és gazdag. Különösen jó hely a búvárkodásra és sznorkelezésre a Mnemba-sziget, ahol még akár delfinekkel is lehet merülni.

Stone Townban barangolása

Zanzibar City, nevét a szigetről kapta. Történelmi központja az úgynevezett Stone Town, ami megannyi múltbéli események állít emléket. Csodálatos épületek, szűk utcák jellemzik, amelyek hívogatják a látogatókat. Itt még elveszni is igazi öröm! Afrika és a keleti szellemiség egyvelege, ami nem mellesleg az UNESCO Világörökség részét képezi.

Olyan nevezetességeket tekinthetünk itt meg, mint a Zanzibar Múzeum gyűjteményének otthont adó House of Wonder, az egykor védelmi bástyaként szolgáló arab erőd, az Old Fort a Forodhani kert és a Palace Museum.

Bárhol járunk, a piacok remek lenyomatot adnak az országról, a kultúráról. Kik és mit árulnak? Mik a szokások? Mindezt megtapasztalhatjuk, ha felkeressük a Darajani Bazaart, ami egy minden érzékszerve intenzíven ható élmény lesz. Egy igazi forgatag, ahol a friss haltól a gyümölcsökig, helyi termékekig mindent lehet kapni.

Ebben a városban élt Freddie Mercury, a Queen énekese, aki 17 éves volt, amikor elhagyta az országot és Angliába költözött. Szülőházát Stone Townban lehet megtekinteni.

A látnivalók közepette, ha megéhezünk, akkor térjünk be az isteni vendéglátóhelyek egyikébe, például a helyi street foodokat kínáló Foroghani Gardensbe vagy éppen a Lukmaan étterembe.

A Slave Market látogatása

Stone Town-ban található a Slave Market, vagyis a rabszolgapiac, ahol a hivatalos feljegyzések szerint 1 millió rabszolgát adtak el (egyes kutatók ezt a számot jóval magasabbra becsülik). Hosszú évtizedeken keresztül a sziget a rabszolgakereskedelem központja volt, innen szállították a fogvatartottakat az Indiai-óceán partjaira, a Közel-Keletre és Indiába.

Aki ide ellátogat, felfedheti Zanzibár történelmének sötét tartományait, megnézheti milyen cellákban tartották foga az embereket és számtalan történetet ismerhet meg ebből az időszakból.

Séta a Jozani-erdőben

A nyaralás során kötelező állomás a Jozani Chwaka Bay Nemzeti Park, itt élnek ugyanis a vöröskolobusz majmok. A területet dzsungel borítja, amit egy túravezető irányításával fedezhetünk fel. Találkozhatunk itt óriás százlábúkkal, pillangókkal, vaddisznókkal és fülesmakifélékkel is, miközben hatalmas fák között lépdelve szívhatjuk magunkba a természetet. Itt található a mangove erdő, ami a fafajtára jellemző hatalmas gyökerekről lett ismert.

Egy fűszer ültetvény felkeresése

Az úgynevezett Spice Tourok lehetőséget kínálnak arra, hogy az ember jobban megismerje a helyi fűszerek termesztésének és feldolgozásának módjait a fűszerfarmok felfedezésével. A sziget a szegfűszegről és a vaníliáról vált ismertté, valójában azonban sokkal színesebb a fűszervilága, nem véletlenül kapta a Fűszer-sziget „becenevet”. Ezek a túrák igazi unikális, kulináris kalandok, így semmi esetre sem érdemes kihagyni a programok közül. A fűszerek mellett egzotikus gyümölcsöket is kóstolhatunk, kerülhet elénk például mangó, banán, ananász, dragon fruit is.

Teknőslátogatás

A Changuu-sziget, ami Prison Islandként, vagyis Börtön-sziget néven is emlegetnek, eredetileg börtön funkcióját töltötte be, majd később itt helyezték el átmenetileg a sárgalázban szenvedő embereket. Kedvelt kirándulóhely, mivel itt található egy teknős állatkert, ahol nagyjából 100 óriásteknős él, akik között 100-200 éves példányok is akadnak.

Kirándulás a szárazföldre

Egy hosszabb utazásba érdemes belekalkulálni egy kirándulást a szárazföldre is. A legkedveltebb célpont innen Tanzánia, amelynek fővárosába néhány óra alatt el lehet jutni. Innen pedig meghódíthatjuk a Ngorongoro-t vagy a Serengeti Nemzeti Parkot is.

Dala dala kipróbálása

A helyi közlekedés módja a dala dala, ami különleges élmény a helyjegyes, klímás inter city vonatokhoz képest. Ezek nyitott oldalú vagy zárt kisbuszok, amelyek pár száz forintért elviszik az embereket. Menetrend és megállók nincsenek, így igazi kaland az utazás.

Zanzibár látnivalói igen színes és változatos képet festenek: lehet történelmi emlékeket csodálni, túrázni, várost nézni, strandolni vagy éppen a vízi sportoknak hódolni. Add át magad az élvezetnek, add át magad a kikapcsolódásnak!

Vissza a hírekhez